Despre structura din beton si treptele din lemn masiv.
Una dintre cele mai utilizate structuri, scarile din beton, ofera o serie de avantaje si dezvantaje. Daca aspectul robust, rigiditatea si vibratia limitata reprezinta calitatile de necontestat, scarile din beton au nevoie de un tratament special atunci cand se doreste placarea acestora cu trepte din lemn masiv:
Uscarea betonului pana la o umiditate de 4-5% si barierele de vapori.
Treptele din lemn masiv, indiferent de esenta acestora, sunt produse ce necesita atentie cand vine vorba de umiditatea betonului. Din cauza proprietatilor de absorbtie/cedare de umiditate, lemnul masiv va reactiona prin curbare sau fisurare, atunci cand umiditatea betonului este transferata in fibra lemnului. Pentru a evita absorbtia de umiditate inaintea montajului treptelor din lemn, structura din beton va fi lasata (pana la 6 luni de zile) sa elimine umiditatea reziduala pana aceasta va ajunge la 4-5%. Odata atinsa aceasta umiditate, pe suprafata structurii din beton va fi aplicata o bariera de vapori (hidroizolatie) cu scopul de a opri schimbul de umiditate dintre lemn si beton. Inaintea aplicarii barierelor de vapori, cu ajutorul unui umidometru, verificati procentul de umiditate a betonului.
Nivelarea suprafetelor si echilibrarea inaltimii treptelor. Evita titulatura de "impiedicat" :)
Atunci cand urcam o scara, dupa ascensiunea primelor doua trepte, creierul nostru inregistreaza adancimea si inaltimea acestora, pentru ca ulterior sa creeze un automatism. Elementele de geometrie ale scarii interioare reprezinta cele mai importante puncte in constructia acesteia.
Turnarea scarilor interioare din beton este o operatie complexa. Cofratul si structura pot duce la aparitia diferentelor de adancime, inaltime intre treptele acesteia.Operatiile de nivelare si echilibrare a treptelor de scara nu sunt cele mai simple. Cea mai raspandita metoda pentru a nivela treptele din beton este aplicarea sapelor autonivelante. Cu o serie de limitari, printre care grosimea maxima de aplicare, sapa autonivelanta este dependenta de modul in care structura din beton a fost realizata, nefiind capabila sa compenseze diferentele mari de inaltime dintre trepte. Un alt aspect ce dezavantajaza utilizarea sapelor autonivelante este umiditatea acesteia, aspect ce va impune inca o data pasii relatati in punctele anterioare.
Si acum despre metoda de montaj propusa dezbaterii - MONTAJUL PE GRINZI
Umiditatea betonului - Ventilare permanenta
Prin aceasta metoda de montaj al treptelor din lemn, umiditatea betonului devine irelevanta. Aplicarea pe grinzi va tine lemnul masiv la o distanta suficient de mare astfel incat sa elimine posibilitatea de transfer al umiditatii. Structura din OSB aplicata pe grinzile din lemn va spori aceasta protectie.
Geometria scarii interioare:
Fara limite de inaltime si cu posibilitatea de ajustare milimetrica, metoda de montaj pe grinzi devine mult mai facila si reduce timpul de montaj, eliminand procesul de uscare, sigilare a betonului.
Prinderea scarilor interioare pe suport de OSB: - Usor de realizat, fixare ireprosabila.
Fixarea pe grinzi, concluzie:
reduce riscul transferului de umiditate, transfer ce duce la deformarea treptelor din lemnofera ventilatie structurii de betonretusarea simpla a diferentelor geometrice aparute din turnarea betonului scarii interioareprinderea pe OSB, un nou element de protectie pentru treptele din lemnpermite montajul imediat al treptelor de lemn, nefiind necesara asteptarea pana la uscarea betonului
Comments